“Tavukçuluk ekipmanları denildiğinde akla ilk Mert Veterinerlik gelir”
 

Tavukçuluğun Önemi

 
Ana Sayfa / Bilgi Bankası / Geri Dön 
Bir insan dengeli beslenmek için her gün belirli miktarda hayvansal ürün yemek zorundadır. Ancak hem dünya genelinde hem de Türkiye'de bu miktarın altında ürün üretilmektedir.

Bir insanın günlük hayvansal protein ihtiyaç 35 gr kadardır. Gelişmiş ülkelerde tüketim miktarı 44 gr dır bu ülkelerde yaşayanlar gerekli hayvansal besinleri tüketebilmektedir. Oysa gelişmemiş yani, fakir ülkelerde tüketilen günlük hayvansal protein miktarı 9 gr dır.Dünya ortalaması ise 27 gr dır .Dünya üzerindeki, pek çok ülkenin insanları gerekli hayvansal ürünleri tüketememektedir. Yurdumuzda da durum böyledir. Ortalama hayvansal protein tüketimimiz 17gr dır.Bu değer hem dünya hem de gerekli miktarın altındadır
Tavuk eti ve yumurta işte bu ihtiyacı karşılamada önemli bir kaynaktır çünkü hem daha ucuza hem de daha hızlı üretilmektedir.
İnsanların et ve süt veya yumurta gibi hayvansal besinleri az tüketmesi bunları alacak veya üretecek güçleri olmamasındandır. Yani bu ürünler insanlara pahalı geldiği için az tüketilmektedir. Oysa tavuk eti veya yumurta diğerlerine göre daha ucuzdur. 1 kilo kırmızı et (sığır veya koyun eti) yerine : 2-4kg tavuk eti alınabilmektedir .
Tavuk yetiştiriciler için de önemli bir üretim dalıdır. Türk çiftçisinin genelde toprakları azdır ve herhangi bir iş için harcayacakları para sınırlıdır örneğin bir süt sığırcılığı tesisi kurmak isteseler ahırı yeterince hayvan koymaya paraları yetmemektedir bu borç para ile yaptıklarında ise yatırdıkları parayı çok ucuz bir süre sonra geri ödeyebilmektedirler. Oysa Tavuk yetiştiriciliğinde kümesi dolduracak kadar civcive ahırı dolduracak kadar inekten daha az para harcanır üstelik tavuklar en geç 2 ay sonra kesilip satılabilir veya 4-5 ay sonra yumurta vermeye başlayabilir.
Bugün yurdumuzda tavukçuluk alanında hızlı gelişmeler verilmektedir özellikle bu üretim kolu hızla büyümektedir ancak tavukçuluktaki gelişmeler büyük oranda et ve yumurta işletmelerinin sayılarının artması şeklinde olmaktadır. Oysa yem üreten fabrikalar hastalıklara karşı aşı yada kümes araç ve gereçlerinin üreten tesislerde tavukçuluk kapsamına girmektedir. Bunlardaki gelişmler daha yavaş olmaktadır.
 
   FOTOĞRAFLAR
   VİDEOLAR
   
   
MERT VETERİNERLİK      © 2024